Een wandel 4- of 5 -daagse in Zuid-Limburg:
Geuldal en drielandenpunt, het ‘buitenland’ in Nederland

(Groepen en Individueel)

Je bent op wandelvakantie in Nederland, maar waant jezelf elke dag in het buitenland. Dat is de beleving met deze wandel 4 of 5 – daagse vanuit Hotel Herberg ‘De Smidse’ in Epen. De wandeldagen worden gekenmerkt door adembenemende uitzichten, waarvan we normaal gesproken alleen in het buitenland genieten. Maar in Zuid-Limburg kan dat dus ook. Veel idyllische dorpen met vakwerkhuizen en afwisselende landschappen vormen het dagelijkse decor van deze reis. De tijd lijkt soms te hebben stilgestaan. We maken elke dag wél een paar honderd hoogtemeters. Dus neem je wandelstokken mee.

Direct naar details van deze reis –>

Unieke kenmerken

• Authentieke, nette accommodatie, met prachtig uitzicht en zonnig terras

• Op loopafstand van het centrum van Epen

(met terrasjes en winkeltjes)

• Wandelingen direct vanuit de accommodatie;

geen transfers

• Vier wandelingen door het omringende heuvellandschap van de Geul

• Bezoek aan drielandenpunt en tweemaal

de grens met België over

• We wandelen stukken van het Krijtlandpad en de Route des Vins

• Facultatieve verlenging mogelijk

(tijdig reserveren is gewenst)

Accommodatie

Tijdens deze wandel 4 of 5 – daagse verblijven we in Herberg ‘De Smidse’; een bergschoen- en rugzakvriendelijk hotel met 24 bedden verdeeld over 10 eenvoudige, nette kamers. Je hebt heerlijke bedden, bloemetjesbehang en een rustieke sfeer, maar geen televisie of minibar op de kamer. Logeren als vroeger bij oma. Daar hoort een stevig en uitgebreid ontbijt in de Eetkamer bij. Een fantastisch uitzicht over het Geuldal, klassieke muziek en ouderwets gezellig porselein maken de beleving compleet.

We schrijven anno 1911. Het jaar dat Eli Heimans, de bioloog, een prachtig boekje schrijft over het betoverende Geuldal met zijn prachtige flora: “Uit ons Krijtland”. Vanaf die tijd heeft Epen zich ontwikkeld als toeristendorp. In ‘De Smidse” daarentegen is de tijd een beetje stil blijven staan. In 2007 neemt de 5e generatie Bessems het roer over. Yvo en Pauline, Ruud en Monique zorgen er met hun team voor dat De ‘Smidse’ een plek blijft waar het voor de wandelaar en natuurliefhebber goed toeven is. Je kunt er bijna altijd buiten in de zon zitten. Binnen in de herberg wordt er dan voor jou gekookt. Kortom: geen hectiek, rustig genietend van alles wat er om je heen gebeurt en al wandelend terug naar de basis.

Wandelingen

Voor de initiatiefnemers van Mooie Wandeling heeft deze regio in Zuid-Limburg een speciaal plekje in hun hart. Vanuit ‘De Smidse’ wandelen we iedere dag een andere windrichting op. Daarmee krijgen we een goede indruk van de prachtige omgeving van het Geuldal. We komen onder meer door de sfeervolle dorpen Mechelen, Gulpen, Slenaken, het ‘bergdorp’ Vijlen en over het drielandenpunt bij Vaals. Ook wandelen we enkele dagen een stukje door België. De omgeving is betoverend, met veel natuurschoon, typische Limburgse cultuur en gezellige terrasjes.

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 of 5 dagen met een arrangement dat begint op een zondag. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van de programma onderdelen. Niks moet, alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rondom Epen. Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen, maaltijden en de reisbegeleider. Verlenging op de heen- of terugweg kan ook geregeld worden, maar reserveer dan wel tijdig. Epen en omgeving is heel populair en daarom starten we op zondag, met vervolgens rustige wandeldagen.

Zondag
’s Ochtends kun je (de bagage) inchecken. Na een kop koffie of thee en de (eigen) lunch vertrekken we rond 12.30u vanuit de Smidse voor een rondwandeling van circa 12 km langs de voor de streek kenmerkende, mooie vakwerkhuizen. Door het heuvellandschap en langs de Geul, waar de bever zich nog echt laat gelden, wandelen we naar Bommerig. Onderweg pauzeren we in Camerig en Kuttingen. De wandeling door het coulissen landschap en langs het hoger gelegen bos biedt schitterende uitzichten over de weilanden, met tot slot eventueel een bezoek aan de oude watermolen. Tegen het einde van de middag zijn we terug om te genieten van een drankje en / of de ambachtelijke, zelfgemaakte Limburgse vlaai op het schitterende terras van ‘De Smidse’.

Maandag
Na het ontbijt wacht ons de pittige wandeling naar het drielandenpunt bij Vaals. De rondwandeling van 22 km loopt over delen van het ‘Krijtpad’, door het Vijlenerbos en langs de grens met België. Halverwege de dag bereiken we het drielandenpunt. Daar kunnen we onze lunch nuttigen, van de omgeving en uitzichten genieten, of nog wat hoger komen door de uitkijktoren te beklimmen. Na de lunch vervolgen we onze weg door direct de grens met België over te steken onderweg naar Gemmenich en het buurtschap Tersaessen. Over de golfbaan lopen wij het Geuldal weer in op de terugweg naar ‘De Smidse’. Prachtige uitzichten zijn vandaag ons deel. 

Dinsdag
Vandaag zien we veel kloosters, maar onderweg ook een zeer afwisselend landschap met vakwerkhuizen, typische Limburgse boerenhoeves, wijngaarden, holle wegen door het bos en glooiende weilanden. Tijdens deze rondwandeling lopen we aanvankelijk langs De Geul, het snelst stromende riviertje van Nederland. We wandelen langs de Selzerbeek en een deel van de Route des Vins bij Nijswiller. Onderweg lunchen we in het veld. Op de Gulpenerberg genieten we van een prachtig uitzicht, voordat we richting Mechelen wandelen. Daar kunnen we kiezen voor een snelle weg terug (maximaal 16 kilometer), of een extra lusje (maximaal 21 km) om via Schweiberg terug te keren in het centrum van Epen. Dalend zien we in de verte de uitlopers van de Eiffel en de Ardennen.

Woensdag
Deze laatste wandeldag starten we opnieuw vanuit ‘De Smidse’. We lopen zuidwaarts over een glooiend landschap met mooie vergezichten. Al snel steken we de grens met België over. In Teuven kunnen we de authentieke herberg Moeder de Gans bezoeken voor een drankje. Door het Roebelsbos keren we terug in Nederland, waar we afdalen naar het intieme plaatsje Slenaken. We nuttigen onze lunch in het veld en maken vervolgens een pittige klim om via Heijenrath en de Eperheide terug te keren in Epen. Deze rondwandeling is circa 17 kilometer en de laatste van dit arrangement. We zijn dan uiterlijk om 15 uur terug, zodat degene die wat verder moeten reizen op tijd thuis kunnen zijn. Liefhebbers voor een hapje en drankje kunnen uiteraard nog even van het prachtige uitzicht vanaf het terras genieten.

Data

De wandel 4-daagse groepsreis Limburg staat gepland voor:

 • Zondag 10 – woensdag 13 april 2022
 • Zondag 11 – woensdag 14 september 2022

De wandel 5-daagse groepsreis Limburg staat gepland voor:

 • Zondag 12 – donderdag 16 juni 2022 (op deze 5 – daagse is dag 3 van het arrangement een facultatieve en verrassende wandeldag van speciale signatuur, of eventueel een rustdag om een dagje op eigen initiatief te genieten).

 Begeleiding

De wandelingen worden begeleid door een wandelreisleider, die de regio goed kent.

Tijdens de wandelingen krijg je informatie over de natuur en cultuur.

Prijs

Voor het 4 – daagse programma:

 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 555,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 480,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 495,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 460,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken

Voor het 5 – daagse programma:

 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 675,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 570,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 595,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 550,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken

Inbegrepen (4- of 5-daagse groepsreis)

 • Drie of vier overnachtingen
 • Drie of vier keer een gezond ontbijt, energierijke lunches en diners
 • Vier of vijf begeleide wandelingen en lokale informatie


Niet inbegrepen

 • Vervoer naar en van ‘De Smidse’ in Epen.
 • Koffie, thee, frisdrank en alcoholische drankjes

Het arrangement ‘Limburg’ kan ook individueel worden geboekt. Het programma is hetzelfde als bij de groepsreis, alleen navigeer je zelf de wandelingen.

Dit speciale arrangement betreft:

 • 3 Overnachtingen
 • 3x Gezond ontbijt
 • 3x Lunchpakket voor onderweg
 • 1x 3-Gangen menu
 • Reisbeschrijving + GPS Tracks

De prijs voor het 4 – daagse individuele programma bedraagt:
Vertrek op aanvraag woensdag t/m zaterdag:

 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 430,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 360,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 395,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 335,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken

De prijs voor het 4 – daagse individuele programma bedraagt:
Vertrek op aanvraag zondag t/m dinsdag:

 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 395,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 325,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 350,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 295,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken

Voor meer informatie:

Wilt u meer informatie over het programma of heeft u specifieke vragen? Bel dan gerust de reisbegeleider Rob Boogaard op 06 51 275 704 of mail naar rob@mooiewandeling.nl  Aanmelding kan ook bij Rob.

 • Minimaal 7 en maximaal 14 deelnemers bij de groepsreis.
 • Herberg de Smidse beschikt over 10 kamers. Wij hebben de beschikking over:
  • 4 x 2 persoonskamer met douche en toilet
  • 1 x 2 persoonskamer met bad en toilet
  • 3 x 2 persoonskamer met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet)
 • De Smidse heeft heerlijke ruime terrassen met fantastisch uitzicht en gezamenlijke ruimtes waar je kunt ontspannen.
 • Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie w.o. routebeschrijving en paklijst
 • ‘De Smidse’ ligt op 500m van het gezellige centrum van Epen
 • Te bereiken met eigen vervoer richting Geleen / Heerlen A76, vanaf Simpelveld de N281 richting Nijswiller, Wahlwiller en Epen.
 • Te bereiken met OV: NS-Station Maastricht en Arriva bus 57 richting Epen (45 minuten), vanaf het Centrum is het dan nog ongeveer 10 minuten lopen, of je belt even en we halen je op van de bushalte.

U kunt onze 4-daagse wandelreizen boeken via één van onze partners:

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan.
Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.