4 – daagse wandelexpeditie in Oost-Groningen
Ontdek de parel Westerwolde

Westerwol, Westerwol,
veur gain gold wol ik die ruilen veur n stad mit minsen.
Westerwol, Westerwol,
doe bist t mooiste wa’k aal dij joaren kon winsen

Aldus de Groningse troubadour Alex Vissering. Merkwaardig genoeg is het meest oostelijke stukje van de provincie Groningen veel mooier dan de meeste mensen weten. Laat je dus verrassen door adembenemend mooi Westerwolde, een absolute aanrader!
In Westerwolde raak je nooit uitgewandeld. Het schitterende natuurgebied met haar prachtige beekdalen, verrassende landschappen, sfeervolle dorpen en historische gebouwen is één grote ontdekkingsreis. Al wandelend maak je kennis met de veelzijdige landschappen van Westerwolde. Je beleeft de natuur en hoort de stilte. Deze wandelexpeditie laat je in alle rust genieten en ontdekken.
Direct naar details van deze reis –>

Unieke kenmerken

• Rust, ruimte en midden in de natuur

• Een groot natuurgebied van maar liefst 35.000 hectare

• Unieke locatie, gastvrijheid en complete verzorging in hotel Boschhuis

• Vier prachtige wandelingen door Westerwolde

• Begeleiding door ervaren reisbegeleider

• Info over natuur en cultuur door lokaal deskundigen

Hotel Boschhuis

Wij verblijven in hotel Boschhuis te Ter Apel.

De naam zegt het al; midden in de natuur en bovendien op slechts 200 meter van het prachtige, uit 1465 daterende, Kruisherenklooster. In hotel Boschhuis lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De statige entree, de gelagkamer met open haard en het stijlvolle restaurant zijn, samen met de grote schouw, nagenoeg authentiek. Mede door de ligging van het hotel, waar je aankomt via de schitterende oprijlaan, kom je volledig tot rust.

Hotel Boschhuis is een begrip sinds generaties. Met een score van 4,5 uit 5 op Tripadvisor en 9,5 uit 10 op Zoover, is de hoge waardering door de gasten zeker geen geschiedenis.

Wandelingen

Westerwolde is de geboortegrond van Gerjan Ananias, één van de initiatiefnemers van Mooie Wandeling. De mooiste wandelingen en locaties zijn door hem persoonlijk geselecteerd om jou optimaal te laten genieten.

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 dagen en begint op een donderdag. Je bent uiteraard vrij om er naar eigen inzicht gebruik van te maken. Niks moet, maar (bijna) alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen in en om hotel Boschhuis? Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen, maaltijden en de reisbegeleider.

Dag 1
Vanaf 09.30 uur kun je inchecken. Om 10.00 uur kun je desgewenst koffie of thee bestellen. Om 10.30 uur volgt een uitgebreide rondleiding door het Kruisherenklooster. Om 12.00 uur genieten we (vrijblijvend) van een lunch. Om 13.00 uur vertrekken wij vanuit hotel Boschhuis voor een wandeling van circa 11 kilometer door de bossen van Ter Apel. Deze behoren tot de oudste bossen van Nederland. Onderweg passeren wij o.a. de Rijks Hoogere Burger School, gebouwd volgens de Amsterdamse School in 1922, en plekken waar de van oorsprong bepalende aardappel(meel) cultuur nog altijd zichtbaar is.

Dag 2
Na het ontbijt vertrekken wij naar Sellingen voor een wandeling van zo’n 20 kilometer door het stroomdal van de beek Ruiten A. Volgens velen één van de mooiste stroomdalen van Europa. Het is onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur Westerwolde. Een gebied van ongeveer 2.500 hectare is inmiddels weer kronkelig, nat, kleurrijk, gevarieerd en uniek.
Na de wandeling is er gelegenheid het intieme plaatsje Sellingen te bezoeken.

Dag 3
We starten en eindigen de 16 kilometer. lange wandeling bij de burcht te Wedde. Dit is de plek waar de zelfstandigheid van Nederland begon. Want de burcht was de ontstekingshaard van de opstand tegen Filips II van Spanje. Vlak bij de burcht passeren we de Geselberg. Vroeger stond er op de heuvel alleen een paal. De Geselberg werd gebruikt voor de uitvoering van straffen. Voor menigeen betekende dat een enkele reis.
De wandeling voert ons via oude houtwallen die agrarisch gebied omzomen. We passeren prachtige essen, meden, woeste gronden en de wetlands van Westerwolde.

Dag 4
Welkom in het jaar 1742. Vlakbij de Duitse grens ligt de Vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Bezoekers wanen zich eeuwen terug in de tijd. Voldoende redenen om de dag te starten met een rondleiding in en om Bourtange.
We sluiten de dag af met een mooie wandeling van circa 16 kilometer. in het beekdal van de Ruiten A van Wollinghuizen naar Smeerling.

 • Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.
 • Hotel Boschhuis beschikt over zowel 1 als 2-persoonskamers. Het hotel heeft een gezellig stamcafé waar het goed toeven is.
 • Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie w.o.: routebeschrijving, paklijst en een aantal vragen.
 • Hotel Boschhuis is vanaf station Emmen goed te bereiken met de bus.

De wandelingen worden begeleid door een ervaren en ter plekke bekende reisleider. Hij wijst jou de weg.
Tijdens de wandelingen krijg je extra informatie over de natuur en cultuur door lokaal deskundigen.

De prijs per deelnemer voor dit bijzondere programma bedraagt:
€ 495,- op basis van alleengebruik 2-pk
€ 475,- op basis van 2 personen die samen een 2-pk boeken

Inbegrepen

 • Drie overnachtingen
 • Drie keer een gezond ontbijt, drie energierijke lunches en drie smakelijke diners
 • Vier begeleide wandelingen en lokale informatie


Niet inbegrepen

 • Vervoer naar en van Hotel Boschhuis
 • Lunch op de dag van aankomst
 • Vervoer naar de wandellocaties. Wij nemen aan dat deelnemers over eigen vervoer beschikken. Kom je met het openbaar vervoer? Dan zullen wij in overleg zorgen voor (gratis) vervoer naar en van de wandellocaties.
 • Koffie en thee, frisdrank of alcoholische drankjes

De volgende data hebben wij gepland:

 • Donderdag 14 t/m zondag 17 april 2022
 • Donderdag 8 t/m zondag 11 september 2022

Voor groepen kan een speciaal arrangement worden voorgesteld op andere data.

U kunt onze 4-daagse wandelreizen boeken via één van onze partners:

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan.
Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.