Koloniën van Weldadigheid – Unesco erfgoed

De Koloniën van Weldadigheid staan sinds 26 juli 2021 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is de elfde Nederlandse vermelding op de Werelderfgoedlijst. De Koloniën waren een uniek initiatief in Europa en zijn de grondlegger van onze hedendaagse verzorgingsstaat.

Het is het jaar 1818 en onder leiding van Johannes van de Bosch worden in Frederiksoord de eerste koloniehuisjes gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Het is onderdeel van een ambitieus plan, een sociaal experiment, om de arme inwoners van de steden (de paupers) een beter bestaan te geven op het platteland. Meer dan 100.000 armen, landlopers en wezen uit de grote steden vertrekken naar Drenthe. Eerst vrijwillig, later gedwongen. In totaal zijn er 7 koloniën opgericht.

De kolonisten krijgen een huisje, een stukje grond en worden opgeleid tot boer en de kinderen gaan verplicht naar school. Zo’n 52 gezinnen verhuizen het eerste jaar naar de proefkolonie. De koloniën groeien uit tot een staatje in een land, met een eigen munteenheid en een ziektekostenverzekering. Het regime is er streng, tucht en orde, tegenspraak wordt niet geduld. In twintig jaar moet de schuld met hard werken terugbetaald worden.

Ook al eindigde het sociale experiment niet zo succesvol als Van den Bosch had gehoopt, de Koloniën stonden wel aan de basis van onze huidige verzorgingsstaat met als doel de leefomstandigheden van de armsten in de samenleving te verbeteren.

Vroeger was dit de plek van het uitschot en was je er niet trots op om hier te wonen. Tegenwoordig is het een bijzondere mix van heden en verleden. Sinds 2011 worden nieuwe huisjes gebouwd op de plek waar de oude gesloopt zijn en komt er ruimte voor ‘nieuwe kolonisten’ die graag een plekje in dit mooie gebied willen bemachtigen! 

Met onze 4-daagse wandelreis in het Drents-Friese Wold en de Koloniën van Weldadigheid wandelen we o.a. door de dorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord en ontdekken we de rijke historie van dit bijzondere ‘pauperparadijs’. https://www.mooiewandeling.nl/drenthe/

Voor meer informatie over al onze wandelreizen: www.mooiewandeling.nl