Een wandel 4-daagse door Drenthe:
Nationale Parken en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid

(Groepen en Individueel)

“Ik bid niet veur brune bonen”, is de internationaal bekende uitroep van Bartje Bartels als zijn moeder bruine bonen opschept en vader oproept tot gebed. Bartje is in 1935 de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Hij groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin en schikt zich steeds minder naar zijn lot. Drenthe is het ‘pauperparadijs’ inmiddels ruimschoots ontstegen. Vanaf de jaren ‘70 kwamen er steeds meer mensen uit het Westen van ons land  om in deze provincie veel rustiger te wonen en te werken én te genieten van de prachtige natuur.
Direct naar details van deze reis –>

Unieke kenmerken

• Prachtige, in het landschap opgenomen, sfeervolle accommodatie

• Accommodatie met groot buitenterras, zwembad en sauna

• Wandelingen door twee Nationale Parken en de koloniën van Weldadigheid

• Wandeling door het grootste natte heidegebied van West-Europa

• Informatie over natuur en cultuur door lokaal deskundigen

• Geen of korte transfers (max. 15 minuten) voor de vier wandelingen

• Facultatieve verlenging mogelijk (voor o.a. Nationale Park de Weerribben)

Accommodatie

Tijdens deze wandel 4 – daagse verblijf je in het sfeervolle, gastvrije en prachtig landelijk gelegen Landhotel De Borken in Dwingeloo.

Je hoort de stilte van de omgeving. Er zijn 42 kamers, met op de begane grond een deur naar buiten. Het hotel beschikt over een uitstekende keuken, een mooi zwembad met sauna en whirlpool. Er is een prachtig buitenterras. Ook is er fietsverhuur. Je komt op deze 4-daagse bijna tijd te kort om overal van te genieten.

Wandelingen

Rob Boogaard, mede-initiatiefnemer van Mooie Wandeling, heeft in Havelte (vlakbij Diever) gewoond tot eind jaren ‘70. Hij komt in Havelte, Diever, Ruinen, Dwingeloo nog steeds ‘thuis’ en geniet van de rust, ruimte en gevarieerde natuur. Hij wil jullie daarin graag meenemen op een aantal afwisselende wandelingen door het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, het Holtingerveld en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid rondom Fredriksoord / Wilhelminaoord.

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 dagen met een arrangement dat begint op een zondag. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van de programma onderdelen. Niks moet, alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rondom Dwingeloo. Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen, maaltijden en de reisbegeleider. Verlenging op de heen- of terugweg voor nog een wandeling door de Weerribben op 30 km afstand? Ook dat kan geregeld worden.

Zondag
’s Ochtends kun je (de bagage) rond 10.00 uur inchecken. Na een kop koffie of thee vertrekken we rond 11 uur voor een rondwandeling door het Drents-Friese Wold. Neem hiervoor je eigen lunch mee. Deze eerste wandeldag, voornamelijk door het bos, wordt vooral gekenmerkt door stilte. Geen wonder dat we een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomen. Het Dieverzand en de zuidkant van het Doldersummerveld zijn andere hoogtepunten van deze wandeling. We zijn deze eerste dag op tijd weer terug om nog een drankje in het gezellige centrum van Diever te drinken (totaal circa 17 kilometer). Om 19.00 uur wordt het diner geserveerd.

Maandag
Na het ontbijt vertrekken wij naar Havelte voor een rondwandeling van circa 20 km. Deze wandelroute over heide, door het bos, langs akkers en water met een meeuwenkolonie, zit vol met cultuurhistorie. Onderweg kom je langs plekken die herinneren aan WO II: een werkkamp, delen van een opgegraven goederenspoorlijntje voor het transport van zand, bomkraters en een start- en landingsbaan voor vliegtuigen. Het zand werd gebruikt om het vliegveld te egaliseren. De afgegraven grond levert bijzondere planten op, met ‘s zomers allerlei orchideeën. In dit gebied ligt een groot aantal grafheuvels uit de Trechterbekercultuur in Noord-Europa van 4.350 tot 2.700 v.Chr. Trechterbekercultuur is een verzamelnaam voor een groot aantal verwante gemeenschappen in het neolithicum of nieuwe steentijd.

Dinsdag
We maken een door stilte gekenmerkte ‘culturele’ wandeling van circa 17 kilometer rond Frederiksoord en Wilhelminaoord. Begin 1800 werden deze plaatsen bestemd als twee (van de zeven) koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Veenhuizen werd bekend als het zogenaamde ‘Pauperparadijs’. De nederzettingen waren bedoeld als nieuwe landbouwkolonie, maar snel na de oprichting opgeheven en bebost. Bijzonder zijn de vele getuigen in het veld, zoals koloniehuisjes, een koloniekerk en -school en de kolonievaarten. Fredriksoord heeft een klein museum, waar we – voor de liefhebbers – eerst een bezoekje brengen. Ook is er volop horeca. De wandeling loopt vervolgens door het bos, langs de diverse koloniehuisjes en -akkers naar Wilhelminaoord, we vervolgen ons pad over het glooiende ‘Landgoed Heerlijkheid De Eese’ en langs een vochtig heidereservaat. Via een ‘open lucht museum’ en de begraafplaats uit de kolonietijd keren we via de Schietbaan uit de 19e eeuw terug in Frederiksoord. 

Woensdag
Vandaag gaan wij naar Ruinen, waar onze rondwandeling van 20 kilometer start, met veel prachtige vergezichten over het Dwingelderveld. Dit Nationale Park is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je vindt hier zeldzame dieren en planten. Je kunt er genieten van een onvervuilde horizon, waarmee de vergelijking met de Afrikaanse savanne zich opdringt. Tevens is de Radiotelescoop van Dwingeloo bijzonder, die hier in 1956 is geplaatst. Met 25 meter was dit de grootste ter wereld, waarmee onze Melkweg gedetailleerd in kaart is gebracht. We lunchen bij dit prachtige uitzichtpunt. Tegen het einde van onze wandeling komen we langs het Theehuis de Anserdennen, waar we de mogelijkheid hebben iets te drinken voor we onze wandeling en het arrangement beëindigen.

Data

 • Zondag 15 mei – woensdag 18 mei 2022
 • Zondag 9 oktober – woensdag 12 oktober 2022

Prijs
De prijs voor dit programma bedraagt:

 • € 515,- pp op basis van alleengebruik 2-pk
 • € 465,- pp op basis van 2 personen die samen een 2-pk boeken

 Inbegrepen

 • Drie overnachtingen
 • Drie keer een gezond ontbijt, drie energierijke lunches en drie diners
 • Vier begeleide wandelingen en lokale informatie

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar en van Landhotel De Borken
 • Koffie, thee, frisdrank en alcoholische drankjes

Begeleiding van het programma 

De wandelingen worden begeleid door een wandelreisleider, die in deze regio in Drenthe heeft gewoond. Tijdens de wandelingen krijg je extra informatie over de natuur en cultuur.

Het arrangement ‘Drenthe’ kan ook individueel worden geboekt. Het programma is hetzelfde als bij de groepsreis, alleen navigeer je zelf de wandelingen.

Prijs
De prijs voor dit programma bedraagt:

 • € 415,- pp op basis van alleengebruik 2-pk
 • € 365,- pp op basis van 2 personen die samen een 2-pk boeken

 Inbegrepen

 • Drie overnachtingen
 • Drie keer een gezond ontbijt, drie energierijke lunches en drie smakelijke diners
 • Alle wandelroutes uitgeschreven en met GPX files
 • Reisscenario met toelichting op wandelingen en lokale, cultuurhistorische informatie

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar en van Landhotel De Borken
 • Koffie, thee, frisdrank en alcoholische drankjes
 • Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.
 • Het Landhotel beschikt over comfortabele (tweepersoons) standaard en weidekamers, waarin je gedurende het programma (3 nachten) verblijft.
 • Het hotel heeft een heerlijke ruime tuin in het groen, zwembad en sauna en een aantal gezamenlijke ruimtes waar je kunt ontspannen.
 • Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie w.o. routebeschrijving en paklijst.
 • Met eigen vervoer N371 (langs de Drentsche Hoofdvaart) afslag Dwingeloo, vanaf NS-station Meppel of Steenwijk een half uur met de bus (Meppel: lijn 28 richting Beilen / Wijster, Steenwijk: lijn 20 richting Assen, Dieverbrug, Dwingeloo, Lhee), vanaf daar is het dan nog ongeveer 10 minuten lopen, of je belt even en we halen je op van de bushalte).

U kunt onze 4-daagse wandelreizen boeken via één van onze partners:

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan.
Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.